Odaklanmakta Zorlanıyorum!

Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB), çocuklarda en sık görülen psikiyatrik durumlardan biridir. 

Dikkat, ilgili uyarıcıları seçebilme ve onlara yoğunlaşabilme kabiliyetidir. Dikkat, sayesinde kendimizi alakalı uyarıcılara göre konumlandırıp ve nihayetinde karşılık verebildiğimiz bilişsel süreçtir. Bu yüzden dikkat süreçlerinde oluşacak bir bozulma herhangi bir gündelik aktivitenin yapılmasını zorlaştırabilir. Ancak gün içinde dikkat seviyesinin değişmesi son derece normaldir ve öğleden sonra dikkatini bir şeye verme sıkıntısı yaşamak mutlaka bir bozulma olduğu anlamına gelmez.

Dikkat seviyesini etkileyebilecek bazı etkenler arasında yorgunluk, bitninlik, yüksek ateş, uyuşturucu madde kullanımı, vb. birçoğu sayılabilir.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB);

bir uyarıcı ve eyleme (iş, kitap okumak, vb.) uzun süre odaklanamama ve ilgilenememe,

bir uyarıcıda odak kaybı yaşama,

var olan bir uyarıcı ya da eyleme başka bir uyarıcı eklenmesi ile ilgili ilgi kaybı,

dinlemekte ve bilgiyi aktarmakta zorlanma,

bilgiyi hatırlamakta zorlanma ve defalarca tekrar etme,

unutkanlık,

eşyaları kaybetme ve yerini unutma,

detayları görmezden gelme ve sürekli hata yapma şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Bu durum çocukların daha çok okula başlama döneminde akademik başarılarını olumsuz yönde etkilediğinde fark edilmektedir. Çocukların yeni ortama dapte olmakta sorun yaşamadı, ödevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmemesi, dağınıklık, akranlarla sorun yaşama şeklinde gözlenmektedir. Ergenlik çağında ise; sosyal ilişkilerinde artış, akademik kaygıların yoğunlaşması ile birlikte başarıda düşüş, öfke kontorl sorunları, dürtüsellikte artış, sorumluluk almaktan kaçma şeklinde kendini göstermektedir. 

Dikkat Eksikliği Bozukluğu, çocukluk ve ergenlik yıllarında fark edilmeyip müdahele edilmediği takdirde, yetişkinlikte; başlanan etkinliği sürdürememeye, iş kayıplarına, evlilikte ve insan ilişkilerinde sorunlara, farklı kimlik oluşumuna ve kişilik problemlerine yol açabilmektedir. 

Bu İçeriği Paylaşın

Hizmetlerimiz